1a edició | 2024

El Torneig de Dramatúrgia per a instituts és un projecte impulsat a Granollers pel Teatre Auditori de Granollers, amb la col·laboració de Tramoia Cultura i Transversal, que té l’objectiu de fer arribar el teatre i l’escriptura als instituts.

Gràcies al projecte, de febrer a juny de 2023, l’alumnat de batxillerat d’arts escèniques de l’institut Celestí Bellera va gaudir de sis sessions de treball amb professionals del sector on van aprendre el procés de creació d’una obra de teatre, a escriure històries i a posar-les, finalment, en escena.

A més de Granollers, van participar en el projecte altres instituts de 9 ciutats més d’arreu de Catalunya: Mataró, Sant Cugat del Vallès, Olot, Figueres, Reus i Vilanova i la Geltrú. El torneig és una activitat artística i formativa per acostar els i les joves a les arts escèniques i per treballar la creació de públics culturals, que va oferir una panoràmica de tots els passos de creació d’una obra teatral: des de l’escriptura i lectura de text, fins als assaigs de la posada en escena amb intèrprets.

Al llarg de sis sessions a les aules del mateix centre, l’alumnat participant va rebre formació per part d’un equip de professionals de les arts escèniques i de la dramatúrgia. Un cop treballats els textos a l’aula amb dramaturgs, se n’assajà la posada en escena amb actors i actrius professionals. Finalment, el 14 de maig, es van representar totes les peces en un acte a mode de combat, on l’alumnat i el públic assistent havien de votar la que més els havia agradat per tal que en sortís una guanyadora.

El Celestí Bellera guanya el 1r Torneig de Dramatúrgia per a instituts

El batxillerat escènic de l’institut Celestí Bellera de Granollers va ser proclamat guanyador del 1r Torneig de Dramatúrgia impulsat a Granollers pel Teatre Auditori de Granollers amb la col·laboració de Tramoia Cultura i la Xarxa Transversal.

El 14 de maig, es va celebrar la final del Torneig a la Sala Beckett de Barcelona amb la mostra de totes les peces participants dels instituts de 10 ciutats catalanes.

Aquesta va ser la primera iniciativa participativa que va permetre als alumnes ser veritables creadors i participants d’un procés creatiu dins de l’àmbit teatral. Laura López, professora d’arts escèniques de l’institut Celestí Bellera, es va mostrar molt agraïda: “Per nosaltres va ser un regal que el Teatre Auditori comptés amb nosaltres per aquest projecte. L’hem rebut amb els braços oberts i amb molta il·lusió perquè va ser una oportunitat única pels alumnes i pel centre el fet de tenir contacte directe amb el món professional de les arts escèniques i de l’escriptura dramàtica, així com per haver pogut compartir aquesta experiència amb altres centres escènics”, va assegurar Laura López.

El procés creatiu dels alumnes guanyadors va ser col·lectiu i es va dividir en diferents parts, sempre acompanyats per dramaturgs i actors i actrius professionals. “Primer vam treballar en parelles diferents propostes, vam recollir en una lectura totes les peces dels grups petits i, des de Tramoia, es va triar una de les peces, Rebel·lió, perquè era la que creien que tenia més possibilitats de créixer amb el conjunt de la classe”, va explicar la professora.

“Guanyar aquest premi va ser molt emocionant. Ens vam sorprendre perquè hi havia molt nivell però ho vam rebre amb molta il·lusió. Pels alumnes i també per l’institut és un orgull rebre aquest reconeixement perquè portem molts anys treballant en el projecte escènic”, va assegurar Laura López en el moment de rebre el primer premi.