13.11.2019
El 24 de novembre, l’Orquestra de Cambra de Granollers s’acompanyarà a l’escenari de dos robots que crearan una peça de ceràmica en directe segons la música que vagin tocant. Música, robòtica i ceràmica en un mateix escenari!
'Robot Orquestra' ha estat possible gràcies a la col·laboració de Toni Cumella (ceramista i direcció creativa), Institut d'Arquitectura Avançada de Catalunya (desenvolupament del projecte), Universal Robots (proveïdor robots), Vicosystems (integrador robòtica), Teatre Auditori de Granollers i Orquestra de Cambra de Granollers.
Aquest matí s'ha presentat a l’IAAC de Barcelona (Institut d'Arquitectura Avançada de Catalunya) el concert Els Elements i el projecte Robot Orquestra de l'Orquestra de Cambra de Granollers. El concert tindrà lloc el proper diumenge 24 de novembre, a les 19 h al Teatre Auditori de Granollers amb una sorprenent posada en escena protagonitzada per dos braços robotitzats.
Corrado Bolsi, director de l'Orquestra de Cambra de Granollers, ha comentat 'que es tracta de materialitzar la música i que es pugui fer una cosa que quedi per al futur. És tracta d'anar més enllà i fer una actuació que a més ens apropi a la Natura, que és el fil conductor d'aquesta nova temporada de l'orquestra'.
Toni Cumella, ceramista i director creatiu del projecte, ha dit aquest matí que 'es tracta d'artesania avançada i era tot un repte poder treballar en una cosa feta en temps real. La interacció entre la música, la tecnologia i la ceràmica suposava moltes dificultats, però ara que funciona em fa molt feliç veure el resultat'.
Alexander Dubor, del Institut d'Arquitectura Avançada ha afegit que 'era tot un repte fer ensamblar un procés tan artesanal com és la ceràmica amb un treball tan precís com és la robòtica. Amb aquest projecte hem aconseguit lliberar la tecnologia de la seva limitació tècnica i fer-ho accesible per a tothom. El dia del concert podrem veure dos robots grans que interpretaran la música de l'orquestra en panells de ceràmica de tres metres quadrats'.
Vicent Chavy, director de màrqueting a Europa del Sud i MEA d'Universal Robots, ha donat 'les gràcies al IAAC per tocar la seva porta i implicar-los en el projecte ja que un dels seus objectius és democratitzar la robòtica col·laborativa i apropar l'home als robots'.
Juan José Coronado, director general de Vicosystem (representants a Espanya d'Universal Robots) ha comentat 'que la robòtica està per ajudar a l'home i no per substituir-lo i creu fermament que la robòtica col·laborativa pot estar a qualsevol lloc.
Pot connectar la tecnologia l'art de la música amb l'artesania de la ceràmica?
Un concert que ens acosta a la fascinació que els músics han sentit sempre pels fenòmens de la natura i la lluita dels elements. Des del Barroc, amb l’espectacular Suite Les Elements de Rebel o la Música Aquàtica de Telemann, fins al foc simfònic de Haydn o els paisatges sonors de la Romania nadiua de Bartók amb Danses romaneses.
Però serà a la Simfonia 59 “del foc” de Haydn, una obra plena de contrastos i passió, que l’Orquestra de Cambra presentarà el projecte pioner “Robot Orquestra”, on dos braços robotitzats entraran en acció a l’escenari per crear, per primera vegada en la història de la música, una peça de ceràmica en directe en funció de la música que vagi sonant. Una intervenció que fusionarà a l’escenari la tecnologia robòtica més puntera amb l’artesania de la ceràmica per materialitzar la música de Haydn interpretada per l’Orquestra de Cambra de Granollers en aquell mateix moment. Passat el concert, la peça resultant restarà exposada al Teatre Auditori de Granollers.
El procés de gravat es durà a terme amb eines metàl·liques i les tecnologies emprades seran, d’una banda l’anomenada “robòtica col·laborativa” i anàlisi del so i, de l’altra, el disseny generatiu que incidirà la música en la ceràmica en temps real.
Aquesta intervenció innovadora ha estat possible gràcies a la col·laboració i la suma d’esforços del Teatre Auditori de Granollers, l’Orquestra de Cambra de Granollers, el ceramista granollerí Toni Cumella (direcció creativa), l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (desenvolupament del projecte), l’empresa Vicosystems (integrador de robòtica) i Universal Robots, a Dinamarca (proveïdor dels robots).
Foc, terra, aire i aigua convertits en esplèndides obres musicals
A més d’interpretar El foc de Haydn a la seva Simfonia 59, l’Orquestra de Cambra de Granollers oferirà també la magnífica obra de Jean-Féry Rebel, Els Elements, creada l’any 1737. Una sorprenent suite de danses barroques en què el músic evocava els elements de la natura de forma altament descriptiva, amb una música que va obrir nous camins expressius. El poder de l’aigua el descobrirem amb la Música Aquàtica de Telemann, composta el 1723 amb motiu del centenari de la fundació de l’Almirallat d’Hamburg, una institució molt influent en els afers de la ciutat que vivia completament lligada al poderós port fluvial del riu Elba. Una obra que segueix l’esquema de les Obertures a la francesa, amb deu moviments de dansa que evoquen personatges de la mitologia antiga relacionada amb el medi aquàtic.
I serà la música de Béla Bartók la que ens durà la terra a través de les Danses romaneses que va compondre per a piano el 1915 però que el 24 de novembre escoltarem en la versió orquestral que en va fer dos anys després: ritmes vius, de dansa, amb el folklore ben present i un aire molt racial.
ACTIVITATS PARAL·LELES
Concert familiar
Diumenge 24 de novembre | 17.30 h.
La música ens fa viatjar, ens transporta i ens fa sentir emocions ben diverses, però... També ens pot mullar? Caldrà que agafem el paraigua? I si l’escoltem de molt a prop, ens pot cremar? No patiu, que ningú no prendrà mal! Escoltarem la Simfonia núm. 59 “El Foc” de Haydn i la Música aquàtica de G. Ph. Telemann.
Durada: 30 minuts. 3€. Presentat per David Puertas.
Presentació “Els Elements” a càrrec de Xavier Chavarria
Diumenge 24 de novembre | 18 h.
El crític musical Xavier Chavarria et presentarà, una hora abans del concert al Teatre Auditori de Granollers, el repertori, els autors, el context i les curiositats de les obres que interpretarà l’Orquestra de Cambra de Granollers. Una sessió que, de ben segur, t’engrescarà! Gratuït sense inscripció prèvia. Durada: 50 minuts.
Viu l’Orquestra “Els Elements”
Dijous 21 de novembre | 10 h.
Dins del projecte Viu l’Orquestra!, l’Orquestra de Cambra de Granollers obre els assajos de les seves produccions a escolars, col·lectius diversos i públic en general, amb unes sessions que inclouen una benvinguda amb comentaris sobre la formació i el programa treballat a càrrec de la gerent de l’Orquestra de Cambra, l’assistència a un assaig obert i un comiat a càrrec del director musical, Corrado Bolsi. Gratuït amb inscripció prèvia. Durada: 60 minuts.