Momi Maiga, el nou artista convidat de la temporada 23/24 al Teatre Auditori

28.09.2023

L’artista presentarà dos espectacles, CantÀfrica i NIO amb l’OCGr, i farà un treball comunitari amb diferents col·lectius de la ciutat al llarg de la temporada

Amb el magnífic so de la kora va començar ahir la presentació d’en Momi Maiga, el nou artista convidat de la temporada 23/24 al Teatre Auditori de Granollers. Una presentació que va tenir lloc davant d’una exposició sobre el propi artista, al vestíbul del Teatre, i amb la presència del mateix artista, la programadora del Teatre Auditori, Laura Llamazares, la regidora de Cultura de Granollers, Maria Villegas i l’alcaldessa de Granollers, Alba Barnusell.

Amb l’ànim d’aprofundir en les propostes artístiques i de generar pensament crític, cada temporada i des del 2017, el teatre acull un artista o una companyia convidat/da. Així ho va explicar la regidora de Cultura, que va donar la benvinguda a l’artista, així com a la premsa local i al públic assistent.

Gràcies a aquest projecte, pel qual han passat ja en Vicenç Viaplana, La Conquesta del Pol Sud, Les Impuxibles, Escarlata, Indi Gest i Júlia Barbany, ha estat possible conèixer amb més detall el relat i el projecte artístic d’aquests artistes, de tot tipus de gèneres i disciplines, assegurant un impacte creatiu major en diferents col·lectius de la ciutat.  Aquesta nova temporada tenim el plaer de tenir a un artista com Momi Maiga, músic senegalès procedent de la reconeguda família de djelis, Cissokho, que destaca per ser un virtuós de la kora i un compositor curiós i autodidacta.

Ell mateix es defineix com a “djeli”, més que no pas com a artista i descriu la seva música com una “música viva que busca tots els universos per no parar de créixer i que parla sempre de valors humans”. Als sis anys Momi Maiga va començar a tocar la kora, un dels instruments més venerats de la regió. “Per mi la kora és l’emblema de la meva família. És el llegat que nosaltres deixem a la societat”, va dir l’artista, afegint que “nosaltres transmetem aquest coneixement de generació en generació. Jo pertanyo a la 74a generació de la família”. Cissokho, el seu oncle, li va fer fabricar una petita kora en veure l'interès del petit Momi per aprendre a tocar-la i el Momi només la tocava a casa, a la seva habitació. Dues dècades després, Momi Maiga destaca com a virtuós d’aquest instrument; un compositor atrevit i amb una sensibilitat musical sorprenent.

El seu recorregut com a korista comença el 2015, col·laborant amb la banda del reconegut músic Ale Möller Band de Suècia. I des d’aleshores ha actuat a Catalunya, i arreu de l'Estat Espanyol, França, Bèlgica, Holanda, Israel i properament a Suècia i Noruega.

A mitjans del 2019, Momi és novament convidat a Espanya a través del Museu Etnològic i de Cultures del Món de Barcelona. És en aquest moment on decideix establir-se a Catalunya per poder donar forma als seus projectes i enregistrar-ne el primer àlbum. Maiga canta principalment a mandinga i wolof, mentre reflexiona sobre temes destacats del nostre temps i de la importància de preservar els valors humans més purs, com ara la solidaritat, el respecte, l'amor i la dignitat. “La meva família va ser la primera que va portar la kora a altres països del món”, va dir Maiga.

Aquesta temporada Momi Maiga actuarà al Teatre Auditori en dues ocasions. El 8 d’octubre de 2023 amb CantÀfrica, un concert amb el Cor Veus i el Cor Jove Amics de la Unió, i el 27 d’abril de 2024 amb NIO amb l’Orquestra de Cambra de Granollers. “Actuar amb els cors i amb l’Orquestra és un somni per a mi. Serà un plaer compartir cançons que cantava la meva mare i que ja gairebé estaven oblidades, perquè li tornaran a donar vida”, va explicar l’artista. Josep Vila, director d’Amics de la Unió, present també a la presentació, va assegurar que pels cors és un regal compartir escenari amb en Momi: “Aquesta experiència serà molt enriquidora i canviarà la manera que tenim de veure la música africana. Aprendrem molt de la vivència, de l’espiritualitat que transmet en Momi i gaudirem el procés, tant o més que el concert final”. 

A banda dels dos concerts i emmarcat en el projecte comunitari del Teatre Auditori, l’artista i la etnomusicòloga, Núria Domènech, impartiran al llarg de tota la temporada diferents tallers a la nostra ciutat per donar a conèixer la cultura senegalesa, tal com ha explicat la programadora i responsable del projecte, Laura Llamazares.

A través de la música, el cant i el moviment, aprendrem cançons tradicionals en mandinga i farem improvisacions amb diferents col·lectius. Tot amb l’objectiu de conèixer i ubicar una cultura molt present a la nostra societat actual, però també crear durant el taller una atmosfera de confiança on tothom es pugui sentir part del grup i segur.

VUIT TALLERS A GRANOLLERS

A la nostra ciutat hi ha previst 8 tallers amb diferents col·lectius. En un dels casos es tracta d’un taller obert a tots els nostres abonats i espectadors que vinguin al concert de CantÀfrica o que tinguin entrades per venir al concert de NIO amb l’OCGr, i els permetrà apropar-se a les cançons de la terra del Momi Maiga i conèixer totes les tradicions relacionades amb aquestes cançons.

L’artista convidat Momi Maiga també realitzarà dues sessions amb els alumnes de batxillerat escènic del Institut Celestí Bellera de Granollers, on a banda del taller previst podran parlar sobre la trajectòria del músic i gaudir d’un taller de djembe a càrrec de Daniel Smith.

Entre els tallers, destaquem també una col·laboració amb el Cor Mixt Amics de la Unió, que permetrà convidar a persones nouvingudes a participar en diverses sessions del Cor Mixt, per conèixer tant cançons tradicionals catalans com cançons en mandinga. Diverses sessions, dirigides tant per Momi Maiga com per David Gómez Comino, director del Cor Mixt, permetran als participants aprendre algunes cançons que mostraran al vestíbul del teatre el dia del concert NIO amb l’OCGr, el proper 27 d’abril de 2024.

La resta de tallers són pensats per col·lectius concrets, entre els quals trobem un grup amb discapacitat intel·lectual, dones en risc d’exclusió social i/o problemes de soledat o persones que conviuen amb un trastorn de salut mental, entre d’altres.

L’alcaldessa de Granollers, Alba Barnusell, va tancar l’acte destacant la importància d’empapar tot el territori de la música i la cultura de l’artista: “Segurament hi ha més de 1.000 granollerins i granollerines que parlen mandinga i que procedeixen del Senegal o  de països del voltant. Aquesta és, per tant, una oportunitat excepcional per treballar i compartir cultures”.

DOSSIER DE PREMSA

Actualitat