Els elements

El Teatre Auditori de Granollers innova amb un projecte pioner: “Robot Orquestra”, que uneix robòtica, música i ceràmica en un mateix escenari

Es pot evocar la matèria a través de la música? Es pot materialitzar la música? Es pot crear un diàleg entre la matèria i la música? La tecnologia pot connectar l'art de la música amb l'artesania de la ceràmica? 

El diumenge 24 de novembre del 2019, a les 19 h, es va estrenar al Teatre Auditori de Granollers el concert Els Elements de l’Orquestra de Cambra de Granollers, amb una sorprenent posada en escena protagonitzada per dos braços robotitzats. 

Foc, terra, aire i aigua convertits en esplèndides obres musicals

Un concert que ens va acostar a la fascinació que els músics han sentit sempre pels fenòmens de la natura i la lluita dels elements. Des del Barroc, amb l’espectacular Suite Les Elements de Rebel o la Música Aquàtica de Telemann, fins al foc simfònic de Haydn o els paisatges sonors de la Romania nadiua de Bartók amb Danses romaneses.  

Però no va ser fins a la Simfonia 59 “del foc” de Haydn, una obra plena de contrastos i passió, que l’Orquestra de Cambra va presentar el projecte pioner “Robot Orquestra”, on dos braços robotitzats van entrar en acció a l’escenari per crear una peça de ceràmica en directe en funció de la música que anava sonant. Una intervenció totalment innovadora que fusiona a l’escenari la tecnologia robòtica més puntera amb l’artesania de la ceràmica per materialitzar la música de Haydn interpretada per l’Orquestra de Cambra de Granollers en aquell mateix moment.

El procés de gravat es va dur a terme amb eines metàl·liques i les tecnologies emprades van ser, d’una banda l’anomenada “robòtica col·laborativa” i anàlisi del so i, de l’altra, el disseny generatiu que incideix la música en la ceràmica en temps real.  

Aquesta intervenció innovadora ha estat possible gràcies a la col·laboració i la suma d’esforços del Teatre Auditori de Granollers, l’Orquestra de Cambra de Granollers (amb Corrado Bolsi, com a director musical), el ceramista granollerí Toni Cumella (direcció creativa), l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (desenvolupament del projecte), l’empresa Vicosystems (integrador de robòtica) i Universal Robots, a Dinamarca (proveïdor dels robots).

Equip artístic i creatiu del projecte “Robot Orquestra”

Orquestra de Cambra de Granollers (direcció: Corrado Bolsi)
Música: Simfonia 59 " del foc" Haydn
Interpretació: Orquestra de Cambra de Granollers
Autors del projecte: Toni Cumella, direcció creativa i IAAC, desenvolupament del projecte (Dubor A., Chadha K., Rizzuti C., Yilmaz H.) 
Col·laboradors: Teatre Auditori de Granollers; Orquestra de Cambra de Granollers; Ceràmica Cumella, producció ceràmica; Universal Robots (UR), proveïdor de robots; Vicosystems, integrador robòtica.
Material: ceràmica (gres d'alta temperatura)
Procés: gravat amb eines metàl·liques 
Tecnologies: robòtica col·laborativa (UR), interfície en temps real (ROS), anàlisi de so (MAX-MSP) i disseny Generatiu (GH3D) incidint la música en la ceràmica en temps real. 

PROGRAMA DE MÀ

Actualment, la peça resultant del concert està exposada al vestíbul Teatre Auditori de Granollers.