Animal Religion

Temporada 2024-2025

Animal Religion és un companyia de circ interessada en la recerca del circ contemporani i la interdisciplinarietat. La companyia va ser fundada per Quim Giron i Niklas Blomberg a l’any 2012, i va ser Quim Giron qui va assumir la direcció artística de la companyia des del seu inici fins al 2017 quan la companyia va créixer definitivament.

El seu primer espectacle de llarg format és el solo Indomador (2013) amb el que ha actuat durant sis anys arreu d’Europa i llatina-amèrica. Indomador és un espectacle que reflexiona sobre l'animalitat humana, el gènere i les seves relacions.

Al setembre del 2014, seguint l'encàrrec de Jordi Duran i Fira Tàrrega, Animal Religion presenta Chiken Legz, un espectacle site-specific centrat en un context de granja a les afores de Tàrrega. A l'espectacle hi participen 11 artistes i diversos animals que corren lliures per l'espai. L'espectacle rep el Premi Moritz a la millor estrena d’espectacle de carrer i no convencional a Fira Tàrrega i rep el premi de la millor posada en escena als Premis Zirkolika 2014.

A l'any 2015 l'Auditori de Barcelona dins el programa Escenes encarrega a Animal Religion la creació d'un espectacle. La creació culmina en Sifonòfor, un espectacle amb 13 artistes de circ i la cantant d'òpera Núria Dardinyà. Un espectacle que explora la combinació de la música i el circ, des de la música electrònica fins a la música clàssica, el circ tradicional i el contemporani. L'espectacle rep els premis Especial Ciutat de Barcelona 2016 i el Gran Premi BBVA Zirkolika 2016.

A Sifonòfor el segueix Tauromàquina (2016), estrenat al Festival Trapezi de Reus, una reflexió sobre les relacions de l'home amb la màquina, un diàleg animal amb un motor emocional, un treball sobre el balanç i l'equilibri. L'espectacle és interpretat per dos artistes de circ, un músic i una carretilla elevadora.

Al mateix any 2016 Animal Religion rep l'encàrrec del Mercat de les Flors de realitzar una peça de mitjà format. La peça esdevé Sapiens Zoo, un espectacle inspirat en rituals tribals creuant fronteres entre el comportament humà i l'animal. A l'espectacle hi participen 4 artistes de circ, un ballarí que manipula les llums en escena i una DJ que barreja música electrònica i field recording.

A l'any 2017, seguint un encàrrec de la Pedrera (amb coproducció del Festival TNT de Terrassa) Quim Giron decideix iniciar un nou procés de creació d'espectacle a solo, que finalment es converteix en Fang, un espectacle d'exploració i manipulació del material del fang que esdevé una reflexió entre lo físic i lo espiritual. Giron a l'espectacle va acompanyat de Jou Serra, dissenyador de llums i col·laborador habitual d'Animal Religion i Joan Cot Ros, compositor i músic que acompanyen en directe l'espectacle. Fang rep el Premi Especial Zirkolika 2017 i va estar nominat al millor espectacle de circ als Premis TB 2018 i nominat als Premis de la Crítica per la seva música.

A l'any 2018 Quim Giron rep l'encàrrec de l'Ateneu Popular de 9 barris per realitzar la direcció del 23è Circ d'Hivern. Per aquest projecte Giron utilitza l'estructura d'Animal Religion i el projecte esdevé una creació col·lectiva amb 5 artistes de circ en escena i un equip artístic de 6 persones fora d'escena. El procés culmina en Nu, un espectacle de circ fresc i per a tots els públics on es busca fer volar la imaginació de l'espectador partint de la nuesa escènica amb pocs objectes i sense elements clàssics del circ.

Al 2018 Animal Religion incorpora a Jou Serra i Joan Cot Ros a la direcció artística del projecte sumant-se a Quim Giron. Amb aquest trio Animal Religion treballa per obrir els límits del que és circ contemporani des de la interdisciplinarietat i utilitzar el cos, les llums i el so des de l'inici de les creacions per obrir noves possibilitats escèniques.

Al 2019 Animal Religion estrena el seu primer espectacle dirigit al públic de primera infància …i les idees volen un espectacle per públic de 2 a 5 anys encarregat pel Mercat de les Flors i el festival El més petit de Tots. Aquest procés va resultar molt enriquidor per la companyia al descobrir que aquestes edats estan perfectament preparades per rebre una proposta de circ contemporani i sobretot, va obrir també les possibilitats escèniques de la companyia. El fet de dialogar amb aquest nou públic tan honest i sense prejudicis va refrescar el llenguatge d’Animal Religion i li va dotar de més frescor i llibertat, tant a nivell de material escènic com d’espai. El procés va culminar amb ...i les idees volen, un espectacle on el públic és molt aprop dels artistes i en cercle, amb molta participació i on s’explora la interacció amb el públic fora de l’espai escènic i a dins. D’aquest espectacle també se’n va fer una versió per públic amb TEA que es diu Hola, mans i peus… Aquest espectacle segueix el format de …i les idees volen però al ser una relaxed performance dona molt més espai i temps als seus espectadors perquè puguin expressar-se sense por i sentir-se més lliures.

Al 2020 Animal Religion estrena Ahir, un nou espectacle en format de solo per encàrrec del Teatre Nacional de Catalunya. Un espectacle que dialoga amb el passat. Una incisió en la línia del temps que ens permet observar-la, estirar-la, congelar-la i transformar-la fins a reinterpretar-ne la seva continuïtat. Aquesta és una oportunitat per fer un treball més arrelat a la dramatúrgia i on Animal Religion comença a donar més espai a aquest element per ajudar a fer créixer els seus espectacles cap a noves direccions. L’espectacle va ser nominat a Millor il·luminació i Millor espai sonor als premis de la crítica.

A l’any 2023 s’incorpora Moon Ribas a la companyia, consolidant un treball de quatre artistes per completar i diversificar una vegada més els seus treballs artístics. Moon Ribas és coreògrafa i artista Cyborg, l'interès per crear espectacles conjuntament amb la companyia de circ és poder conectar la seva part tecnològica i cibernètica dins els espectacles, fent que siguin més participatius i singulars.

El primer espectacle creat dins aquesta col·laboració és Ramat Simfònic (2023), un espectacle de carrer participatiu on el públic porta tot el so de l’espectacle amb altaveus penjats del coll com si fossin esquelles d’un ramat d’ovelles. L’espectacle segueix el testimoni de l’Alfons, un pastor del Vallès, per parlar-nos dels llaços que ens uneixen com a humans i el nostre propi instint gregari. L’espectacle va ser estrenat al Sismògraf 2023 i posteriorment a Fira Tàrrega.

Al mateix 2023 s’estrena Sota Terra, un espectacle site especific on el públic és transforma en explorador cyborg amb frontals per il·luminar tot l’espectacle i polseras cybernètiques que vibren cada vegada que hi ha un terratrèmol al planeta a temps real. Aquest espectacle es realitza entre Mataró i Caglar i forma part del programa Stronger Peripheries, que lliga un projecte artístic amb dues ciutats agermanades pel projecte. Sota Terra examina la relació entre els éssers humans i el subsòl.

Al 2024 s’estrena Copiar, un espectacle per a tots públics on hi participen 8 nens i nenes de 8-9 anys en escena sumant-se a Quim Giron. Aquests nens i nenes son a cada funció diferents i no saben que participaran a l’espectacle quan entren a la sala. Copiar és un espectacle que surt d’una investigació de molts anys realitzant tallers d’improvisació amb nens i nenes per moltes escoles de Catalunya, Espanya i Europa. La proposta reflexiona sobre les idees d’originalitat i còpia i com son percebudes a la nostra societat. L’espectacle va ser estrenat al Mercat de les Flors al març del 2024.

En els últims quatre anys Animal Religion ha fet un canvi substancial en la seva estructura de treball, no tan sols artística sinó també en la difusió, comunicació i producció administrativa. A nivell de difusió des del 2020 es treballa amb Imaginart, que s’encarrega de la gestió de les gires i potencials clients on desenvolupar nous projectes. A nivell de producció El Climamola, col·laborador de fa anys de la companyia, treballa amb la producció dels nous espectacles, comptabilitat i la contractació de la gira.

Actualment Animal Religion està girant els espectacles Fang, …i les idees volen, Hola, mans i peus…, Ramat Simfònic, Sota Terra i Copiar, i està desenvolupant un nou espectacle de gran format per estrenar al Nadal 2024 a Plaça Catalunya de Barcelona. En els seus dotze anys de trajectòria ha realitzat els seus espectacles en teatres i festivals com: TNC, Mercat de les Flors, Festival elPetit, laSala, Fira Tàrrega, Sismògraf, Festival TNT, Temporada Alta, Teatros del Canal, Conde Duque, Festival Mirada (Brasil), Edinburgh Children's Festival o C!CAF (Dinamarca).

Cronologia d'espectacles d'Animal Religion

  • Indomador, 2013
  • Chiken Legz, 2014 – Millor posada en escena als Premis Zirkolika 2014
  • Sifonòfor, 2014 – Premi Especial Ciutat de Barcelona 2016 i Gran Premi BBVA Zirkolika 2016
  • Tauromàquina. 2016
  • Sapiens Zoo, 2016
  • Fang, 2017 – Premi Especial Zirkolika 2017 i nominat al millor espectacle de circ als premis TB 2018 i nominat als Premis de la Crítica per la seva música
  • Nu, 2018
  • ... i les idees volen!, 2019
  • Hola, mans i peus, 2019 (espectacle adaptat per a públic amb Trastorn de l’espectre autista)
  • Ahir, 2020 – Nominat a millor il·luminació i millor espai sonor als premis de la crítica
  • Ramat Simfònic, 2023
  • Sota Terra, 2023
  • Copiar, 2024

Espectacles programats la temporada 24/25

2024/2025
...I les idees volen
Festival elPetit amb Animal Religion
dg. 17.11.24 | 18:00 h
Familiar Circ

Projecte comunitari

Durant la Temporada 2024/2025 el col·lectiu resident serà un grup d’infants amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA). Treballaran de la mà del nostre artista convidat Animal Religion, sota la premissa que l’art és imprescindible durant el creixement i l’època formativa dels infants. Activitats previstes:

Espectacle Hola mans i peus!: creat especialment per infants amb Trastorn de l’Espectre Autista, és una adaptació de l’espectacle ...I les idees volen! que es durà a terme al mes de novembre de 2024.

Laboratori de pràctiques artistes: entre els mesos de febrer a abril de 2025, està previst dur a terme pràctiques centrades en les arts escèniques. L’objectiu d’aquestes trobades és fer viure les arts escèniques a aquests nens i nenes i aportar eines i recursos perquè ells mateixos siguin creadors artístics escènics.

Més informació del col·lectiu resident Infants amb TEA